Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Cheque van 1.400 euro voor T’hofke


Lier, 10 februari 2024: Tom Van Caeyzeele en Anja Vlaeymans van bistro/restaurant T’looks schonken de opbrengst van het kerstfeest dat ze organiseren voor de buurtbewoners die alleen zijn, aan het sociaal restaurant T’hofke.

Reeds voor de achtste keer organiseerden Tom Van Caeyzeele en Anja Vlaeymans, in restaurant T’looks op 24 december 2023, een kerstfeest voor de eenzamen en minder begoede bewoners van het Looks. Dit jaar opnieuw voor een full house.

“Dit jaar hadden we eerst 70 à 80 mensen voorzien om te eten maar we zijn geëindigd op een 90-tal eters. Bij wijlen zat er 125 man in het restaurant. Daar waren ook 25 zangers van een Roemeens koor bij die kerstliederen kwamen zingen”, zegt Anja Vlaeymans.

Sponsoring
“De 1.400 euro die wij nu aan T’hofke schenken zijn afkomstig van de bijdragen die de mensen leveren als ze komen eten. Er zijn mensen die niets betalen, die één euro of tien euro betalen. Er zijn ook mensen die het financieel breder hebben die 100 euro betalen. Er zijn ook buren die financieel sponsoren. Dit jaar hadden wij een paar grote sponsors die 250 euro gaven”, zegt Tom Van Caeyzeele.
“De onkosten van het eten zijn ook gesponsord door de leveranciers van Anja. Een deel van de drank betaal ikzelf. Zo kunnen we er voor zorgen dat mensen die het niet kunnen betalen ook een glas wijn of een biertje kunnen drinken.”

“Die avond stel ik restaurant belangloos ter beschikking en hou mij vooral bezig met het koken. Heel wat van mijn leveranciers hebben die avond gesponsord. Vlees, groenten, soep, aperitiefhapjes en koekjes voor bij de koffie waren voorzien. Ik maak er dan een lekkere feestmaaltijd van”, voegt Anja Vlaeymans er nog aan toe.

Hoe het ontstond
“Gewoonlijk sluit ik het restaurant tussen kerst en nieuwjaar. Enige jaren geleden had ik nog voedsel over. Ik zag toen Tom die als gedreven vrijwilliger de straat reinigde. Ik vroeg hem of hij geen mensen kende die ik een plezier kon doen met dit eten. Uiteindelijk besloten wij om een kerstmaal te organiseren in het restaurant. Het eerste jaar hadden wij een twintigtal bezoekers. Het jaar nadien nodigden wij alleen mensen uit die eenzaam zijn tijdens de feesten en niet de nodige middelen hadden om te feesten. En zo is het nu nog”, zegt Anja Vlaeymans.

Voor herhaling vatbaar
“Het vergt wel heel wat organisatie en inspanning om dergelijke avond te organiseren. Wij hebben al dikwijls gezegd dat we ermee gingen stoppen. Maar telkens deden wij het opnieuw. Dit jaar opnieuw gaf het kerstfeest ons zo een warm gevoel dat wij voor het einde al beslist hadden dat er dit jaar een nieuwe editie komt”, besluiten Anja en Tom.
(MSL/foto’s MSL-SDW)